Thursday 13 June 2013

Gezi Park, Earlier Today (13th of June)

Kent meydanları direnişin alanı: Hangi ilde eylemler nasıl devam ediyor?
13 Haziran 2013

Gezi Parkı’ndan başlayarak tüm Türkiye’ye yayılan direniş 31 Mayıs’tan itibaren devam ediyor. Kent meydanlarına kurulan çadırlarla, akşam yapılan eylemlerle direniş sürüyor 

Antakya:

Antakya’da Uğur Mumcu, Armutlu, Samandağ, Harbiye gibi yerlerde direnişin 4′üncü gününde sabaha kadar süren çatışmanın ardından polis hiçbir mahalleye giremiyor. Akşam belli bir saatten sonra karakollar, valilik gibi resmi kurumların ışıkları kapanıyor.

Sevgi Direniş Parkı’nda Halkevleri, HDK, TKP’nin çadırlarının yanı sıra bağımsız çadırlar da var. Antakya halkının Sevgi Direniş Parkı’ndaki eylemcilere desteği oldukça büyük. Direniş alanında, tiyatro, müzik, şiir atölyeleri kuruluyor. Alanda, Abdullah Cömert adına kurulmuş çadır var ve arkadaşları Abdullah için her gün nöbet tutuyor. Antakya’da her gün saat 21.00′da kent içinde yürüyüş oluyor. Eskişehir’de sivil polisler tarafından darp edilen Anadolu Üniversitesi öğrencisi Antakyalı Ali İsmail Korkmaz için yürüyüşler düzenlendi. Samandağ ve Serinyol ilçelerinde direnişin başladığı günden bugüne insanlar sokakta. Samandağ’da da çadırlar kuruldu. İskenderun’da yapılan eylemlerde çatışmalar çıktı.

Antakya’nın yarısından polis çekilmiş durumda. 2 yıldır basın açıklamasının bile yasak olduğu şehirde polis artık ortada görünmüyor. Suriye olayları başladığından beri konser, basın açıklaması yasaklanmıştı. Eyleme her gün 10 kilometre mesafeden insanlar yürüyerek geliyor ve saat 19.00′da yürüyüş kolu oluşturup yürüyor.

Antakya halkı Suriye savaşından ve Reyhanlı’dan rahatsız. Biriken öfke ve kaygı nedeniyle halk direnişi çok önemsiyor ve direnişi sahipleniyor. Eylemlerin ilk gününden itibaren direnişin içinde olan Halkevleri’ne halkın güveni oldukça büyük.

Antakya’ya yurtdışından basın geliyor. Arap TV’leri Antakya’daki direnişi yakından takip ediyor. Antakya’dan Arap ülkelerine çalışmaya gitmiş ve oradan destek mesajları gönderen çok sayıda işçi var. 

antakyadan

Antalya:

Antalya’da her akşam 19.00′da Cumhuriyet Meydanı’na kurulan Çapul Kent’e çağrılar yapılıyor. Akşam saatlerinde yapılan etkinlikler sırasında sayı oldukça artıyor. Mahalleliler akşam saatlerinde balkonlara, pencerelere çıkıyor.Ttencere tavalarını çalıyor. 

Antalya

Adana:

Adana’da 11 Haziran’a kadar polisle çatışma sürdü. 12 Haziran günü ise Atatürk Parkı’na çadırlar kuruldu. Adana halkı, 19.00′da toplanmaya başlıyor. Parkta kurulan çadırlı direnişte, ortak yemekhane, güvenlik, temizlik ekipleri var. Parkta kurulan çadırlara polis dokunmuyor. Polis AKP il binasını koruyor. 

Adana

Hopa:

Hopa’da iki günde bir meşaleli yürüyüşler ve yol kapatma eylemleri yapılıyor. Hopa’nın iki mahallesinde de eylemler sürüyor. Polis hiçbir şekilde ortaya çıkmıyor. Hopa’da farklı olarak Hopa AKP yönetimi istifaya çağrılıyor. Son üç eylemdir, “Bu zulmün yanında olmayın” diyerek AKP ilçe yönetimine istifa çağrısı yapılıyor.

hopa12hzrn

Niğde:

Niğde’de her gün 18.00-19.00 arası toplanma ve 23.00′a kadar oturma eylemi yapılıyor. Niğde halkının eylemcilere desteği oldukça fazla. Her gün yapılan oturma eylemine halktan kumanya desteği geliyor. 

nigde10hzrn - Kopya

Mersin:

Mersin’de halk her akşam 18.30′da Barış Meydanı’nda toplanıyor. Ortak inisiyatifin çevresinde alınan kararlarla eylemler düzenleniyor. Bir çok kent meydanına kurulan çadırlı direniş, Mersin’de üç gün önce başladı. Her gün alanda bine yakın insan toplanıyor. 

Mersin

İzmir:

İzmir Gündoğdu’da çadırlar kuruldu. Çadırlı direniş 24 saat devam ediyor. Çadırlı alanda saat 18.00′dan sonra insanlar toplanmaya başlıyor. Halkevleri’nin çadır alanında Ritm, kadın, pankart atölyesi var. Ortak yemekhanenin yanı sıra Halkevleri’nin de yemek çadırı var.

Ortak etkinlik alanında film gösterimleri yapılıyor. İzmir’de mahalle eylemleri de devam ediyor. Mahallelerden yürüyüşler yapılıyor.

15-16 Haziran için İzmir’de DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Baro’nun çağrısıyla Basmane’den 14 Haziran saat 16.00′da Gündoğdu Meydanı’na yürünecek. 15-16 Haziran’da Gündoğdu’da kürsü kurulacak. Ortak basın açıklaması yapılacak.

İzmir

Kocaeli:

Kocaeli’de sosyal medyada yaygınlaşan ve tüm kurumların da gelenekselleştirdiği bir buluşma saati var. Kocaeli her gün Cumhuriyet Parkı’nda saat 19.00′da buluşuyor. Taksim’deki 9 Haziran mitingine mahallelerden ve üniversitelerden otobüsler kaldırıldı. Mahallelilerin eylemleri devam ediyor. Her akşam Körfez Esentepe, Yarımca, Derince, Yenikent, Yahya Kaptan ‘da 21.00′da yürüyüşler oluyor.

kocaeli7hzrn (5)

Samsun:

Samsun’da 12 Haziran günü çadır eylemi bitirildi. Ancak eylemler bitmedi. En az iki günde bir yürüyüş oluyor. 

Samsun

Bursa:

Bursa’da çadır eylemi devam ediyor. Çadırlı direnişte kurulan atölyeler ve etkinliklere devam ediliyor. Bursa’da 15 Haziran Cumartesi günü 20.00′da DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Baro’nun çağrısıyla eylem var. 

9 Haziran, Bursa

Çanakkale:

Çanakkale’de her gün 19.00′da İskele Meydanı’nda yürüyüş yapılıyor. Çanakkale’nin tüm sokaklarının yüründüğü eylemler AKP il binası önünde bitiyor. Gezi Parkı’na yönelik son saldırının ardından eylemlere katılım arttı. Truva Atı’nın dibinde çadır kuran bağımsız direnişçilere Halkevleri ara ara desteğe gidiyor. 

canakkale (3)

Eskişehir:

Eskişehir’de Espark önüne kurulan çadırlı direniş alanında eylemciler nöbetleşe duruyor. Çadır alanında atölyeler devam ediyor. “Sokak Üniversitesi” atölye çalışmasında “Toplumsal cinsiyet”, “demokrasi”, “direniş tarihi” gibi dersler oldu. Satranç turnuvası yapıldı. Direniş alanında kurulan “Serbest Kürsü’de” tartışmalar devam ediyor. Polis AKP il binasını koruyor, direniş alanına karışmıyor.

eskisehir

Trabzon:

Trabzon’da Taksim Dayanışma Platformu kuruldu. Platformun kararıyla 16 Haziran saat 16.00′da Merkez Postane önünden Meydan’a yürünecek. 

Trabzon

Sendika.Org



No comments:

Post a Comment